LETNJA, PETA RADIONICA DOKSRBIJE U JUNU 2018

Ne propustite radionice Dok Srbije!
Pozivamo vas na petu radionicu Dok Srbije, namenjenu autorima i producentima dokumentarnih filmova i svima koji to žele da postanu.

Radionica se održava od 8. do 10. juna u Filmskom centru Srbije.

Saznaćete kako se piše scenario za dokumentarni film, kako da pronađete producenta koji vam najviše odgovara, postoje li granice između dokumentarnog i igranog filma, kako da finansirate film iz evropskih fondova i kome da ga prodate.
Ne propustite priliku da čujete šta je novo u produkciji i da se obavestite o mogućnostima koje se nude dokumentaristima u Srbiji.
Pored članova udruženja, reditelja, scenarista i producenata, predavanja će održati i gošća iz Amsterdama, producentkinja Liselot Verbruge i hrvatski reditelj Igor Bezinović.

Na radionicama će predstaviti projekte deset mladih autora, a pobednik će osvojiti put na festival dokumentarnog filma u Lisabonu, Dok Lisboa. Rok za prijavu na radionice je produžen do 5. juna, a prijave koje sadrže kratku biografiju, motivaciono pismo i sinopsis možete da pošaljete na mejl:
dokserbia@gmail.com i anaotash@gmail.com.

Radionica je otvorena za još deset učesnika bez projekta. Pošto je broj mesta ograničen molimo vas da svoje učešće potvrdite do 5. juna na mejl: dokserbia@gmail.com i anaotash@gmail.com.

PREUZMITE KOMPLETAN PROGRAM I RASPORED RADIONICE

Dobrodošli!

_

OKRUGLI STO I PROJEKCIJE SRPSKIH DOKUMENTARNIH FILMOVA U KULTURNOM CENTRU SRBIJE U PARIZU

Više od stvarnosti – putovanje kroz novi srpski dokumentarni film

Dođite da otkrijete smele i angažovane autore koji stvaraju filmove o zemlji između čekića i nakovnja.

Nakon projekcija uslediće razgovori sa autorima:

7 decembar u 19h – Željko Mirković (Drugi susret, 86 ’, 2013)

8 decembar u 20h – Sonja Blagojević (Kosma, 75’, 2013)

9 decembar u 18h – Boris Mitić (Doviđenja, kako ste ?, 60’, 2009)

9 decembar u 20h – Mila Turajlić (Cinema Komunisto, 100’,  2010)

Okrugli sto na temu bilateralne saradnje u oblasti dokumentarnog filma, sa francuskim i srpskim profesionalcima, autorima, producentima i distributerima, održaće se 8 decembra, od 19h do 20h.

POZVINICU MOŽETE PREUZETI OVDE

Dobrodošli !
Kulturni centar Srbije, 123 rue Saint-Martin, 75004

Program je realizovan uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Filmskog centra Srbije i Asocijacije DokSrbija.

 

 

ZBOG VELIKOG INTERESOVANJA PRODUŽENA PRIJAVA NA DECEMBARSKU SESIJU RADIONICE DOKSRBIJA

Obaveštavamo Vas da je prijava na decembarsku sesiju radionice DOKSrbija pod nazivom Podizanje kapaciteta u oblasti produkcije dokumentarnih filmova – međunarodne korpodukcije i plasman, zbog velikog interesovanja i broja zainteresovanih produžena do 27. novembra u podne (12h).

Prijava za učešće u edukativnom programu se podnosi slanjem kratke profesionalne biografije i motivacionog pisma (ukupno 1 strana) na email adrese info@doksrbija.rs i info@wakeupfilms.net  (na obe adrese). Takođe, mogu se  prijaviti i učesnici sa projektom koji pored biografije i motivacionog pisma treba da pošalju i rezime projekta (1 strana) dokumentarnog filma na kome rade.

Sav sadržaj prijave povezati u jedan PDF dokument.

Pravo prijave imaju svi zainteresovani autori, producenti i svi koji se profesionalno interesuju za film.

Da podsetimo, trodnevni edukativni program, organizuje se u saradnji sa Filmskim centrom Srbije i Evropskom dokumentarnom mrežom, a održava se u periodu od 1. do 3. decembra, u prostorima Filmskog centra Srbije.

Za sve dodatne informacije, možete nam pisati na e-mail adresu info@doksrbija.rs.

Dobrodošli!

CELOKUPAN PROGRAM RADIONICE MOŽETE PREUZETI OVDE

 

Trijumf srpskog filma na festivalu IDFA

Mila Turajlić osvojila je nagradu za najbolji dokumetražni dokumentarni film na upravo završenom Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma (IDFA) u Amsterdamu, jednom od najprestižnijih festivala dokumentarnog filma u svetu.

U obrazloženju žirija koji je nagradio njen film “Druga strana svega” istaknuto je da „jedan stan postaje metafora i za bivšu Jugoslaviju i za trenutnu političku klimu u tom regionu“. Žiri je naveo da gledaoci u prostoru u kom prošlost i sadašnjost neprestano stupaju u dijalog otkrivaju autorkinu majku koja je život posvetila političkom aktivizmu. Nagrada za najbolji dokumentarni film dodeljena je ovom ostvarenju zbog “njegovog slojevitog filmskog jezika koji vešto spaja istorijsko i lično“, piše u obrazloženju.

Film “Druga strana svega“ je prikazan i u selekciji Kamera u fokusu, u kojoj su filmovi „visokog kinematografskog kvaliteta koje odlikuje vizuelni potpis njihovih stvaralaca“.Važan pečat filmu dala je i montažerka Aleksandra Milovanović.

Mila Turajlić, koja je privukla pažnju debitantskim ostvarenjem „Cinema Komunisto“,  svoje drugo ostvarenje je snimala više od 5 godina. Priznanje koje je dobila je izuzetan uspeh srpskog dokumentarnog filma kakav nije zabeležen u istoriji ovog festivala. IDFA nagrada za najbolji dugometražni dokumentarni film obuhvata i novčani iznos od 15.000 evra.

O proboju srpskog dokumentarnog filma govori i to da je srpska delegacija prvi put organizovano nastupila na ovom festivalu. Pored nagradjenog filma, u Amsterdamu su ove godine prikazana još dva srpska filma –  „Slatko od ništa“ Borisa Mitića u prestižnoj sekciji Majstori i „Isti“ Dejana Petrovića u takmičarskoj selekciji, u kategoriji kratkog metra.

DokSrbija je u saradnji sa Filmskim centrom Srbije organizovao specijalni edukativni program u okviru programa IDFAkademija, u kome su učestvovali producenti i autori dokumentarnih filmova iz Srbije.

Film „Druga stana svega“ traje 102 minuta i prikazan je premijerno na festivalu u Torontu krajem leta, a nastao je kao koprodukcija Srbije, Francuske i HBO Europe (u pitanju je prva koprodukcija HBO Europe sa Srbijom). Film su podržali Ministarstvo kulture Srbije, Euroimages, CNC – Cinemas du monde i Doha Film Institute.

U Srbiji će premijerno biti prikazan 29. novembra u beogradskom Sava centru, u okviru Festivala autorskog filma.Poziv na zimsku radionicu DokSrbija

DOKSRBIJA poziva sve zainteresovane da se prijave na trodnevni edukativni program, koji organizuje u saradnji sa Filmskim Centrom Srbije i Evropskom Dokumentarnom Mrežom pod nazivom Podizanje kapaciteta u oblasti produkcije dokumentarnih filmova – međunarodne korpodukcije i plasman, u periodu od 1. do 3. decembra, u prostorima Filmskog Centra Srbije.

Program je namenjen autorima i producentima, zainteresovanim da unaprede i steknu znanja i veštine iz oblasti produkcije dokumentarnih filmova.

Pravo prijave imaju svi zainteresovani autori, producenti i svi koji se profesionalno interesuju za film.

Prijava za učešće u edukativnom programu se podnosi slanjem kratke profesionalne biografije i motivacionog pisma na email adrese info@doksrbija.rs i info@wakeupfilms.net  (na obe adrese), najkasnije do dana 23. novembra 2017. godine. Takođe, mogu se da se  prijave i učesnici sa projektom koji pored biografije i motivacionog pisma treba da pošalju i rezime projekta (1 strana) dokumentarnog filma na kome rade, uvezano u jednom PDF dokumentu (više detalja u prilogu).

Svim izabranim učesnicima program će biti dostupan besplatno, što pored predavnja, obuhvata i sastanke 1 na 1 sa stručnjacima trećeg dana sesije, posluženje u pauzama između predavanja, ali i nagradu za odlazak na pičing forum koja će biti dodeljena jednom učesniku programa.

Više detalja o radionici, kao i program možete pogledati ovde, a za sve dodatne informacije, možete nam pisati na e-mail adresu info@wakeupfilms.net.

Dobrodošli!